Haha akhirnya tercapai jugak hasrat nak belajar buat cream puff..nasib baik kira menjadi laa..cuma kena perbaiki lagi pada masa depan..aku ni bukan la pandai masak sangat,suka memandai ada la!!
Actually kat dapur aku xder pun penimbang..tapi semangat nak buat jugak2 so aku agak2 jaa..haha boleh gitu kan?? pukul 10 malam aku gigih dok memicit nozel dok buat puff untuk kawan2 opis breakfast esok hari haha..overrr gile :P
Bahan2:
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana
kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.Masukkan telur, kacau cepat-cepat.
Masukkan adunan ke dalam piping bag.Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm n pipe kan ke atas dulang.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c
selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 10minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven
beberapa minit sebelum dikeluarkan.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.
Lepas siap dibakar....
Ok sekarang boleh sediakan cream custard pulak..
Bahan2:
1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
Cara2:
Satukan kesemuanya kecuali telur dan masak atas api sederhana hingga pekat n tutup api.Masukkan telur n kacau cepat2..dah boleh masukkan dalam puff tu :)
Ni la rupa my sweet cream puff!!
No comments:
Post a Comment