Pages

January 22, 2013

Ayam Masak Merah..

 

Lama jugak xbuat entry resepi nih..Biasa la kadang2 tu malas jugak..tapi aku still masak kat umah.kalau dah letih sangat n stress dengan kerja kat opis kadang2 terganggu jugak mood nak masak..masakan yang simple je la jadi pilihan..tapi bila datang mood rajin xhengatttt..nasik tomato pun aku bleh masak malam2 hahaha..

Ok la ari ni nk share resepi ayam masak merah...sangat simple,anak n hubby aku suka makan..pic kat atas tu actually ayam belum masak sepenuhnya ok..kat atas api lagi tuh..sebenarnya resepi nih akut suka hati aku je..kalau nak ikut resepi macam mak aku jenuh la..nk pakai santan,nk goreng ayam dulu,nak lengkuas la..tido dulu la anak n hubby aku menunggu hahah..

Bahan2:
ayam
cili kering dikisar
bawang merah,halia n bawang putih dikisar
bunga lawang,kulit kayu manis n buah pelaga
sos cili
tomato puree 2 sudu
garam
gula
daun ketumbar n daun pandan
serai
asam keping 

Cara2:
-Tumis bawang merah,bawang putih n halia yang dikisar tu
-Masukkan bunga lawang,kulit kayu manis n buah pelaga
-Bila dah wangi masukkan cili kering dikisar,biar garing 
-Masukkan garam,gula,asam keping,serai,tomato puree,sos cili
-Bila cili dah naik minyak masukkan ayam..terpulang nk goreng dulu ke tak..aku xgoreng pun.Better buang kulit yer..aku geli kalau ayam yang xdigoreng xdibuang kulitnya..
-Bila ayam separuh masak masukkan daun pandan n daun ketumbar
-Kemudian tutup hingga ayam dah betul2 masak..

Senang giler kan..sambil2 cuci ayam pun boleh tumis dulu..jimat masa ok...

SELAMAT MENCUBA!!!

 

No comments:

Post a Comment