Pages

March 5, 2012

Masak Lemak Ketam Cili Api

Resepi ari ni masak lemak ketam..sgt simple je bahan2 nya,senang nk buat n sedap.Kebetulan ari tu pergi pasar malam jmpa ketam merah..murah pulak tu 1kg rm18,aku beli 3 ekor yg sederhana besar bila timbang rm7.50 jerr..
Tersengih la kejap,dlm hati dok kata alangkah jimatnya masak sdiri utk family..cuma kena rajin sket la.Mmg ari tu aku rajin sket..semangat gile nk blk masak ketam,hubby plak heran..sempat ke nk masak??? haha tgk org la!!

 so..ni la resepi ketam masak lemak cili padi dr rinieys kitchen :) 
  • 3 ekor ketam
  • 1 labu bawang besar dibelah 
  • 1 batang serai dititik
  • 3 biji cili padi ditumbuk halus(boleh tambah kalau suka lebih pedas)
  • 1 keping asam gelugor
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1/2 kotak santan segera
  • garam,gula  secukup rasa
  • Air secukupnya

Cara-cara:

Masukkan kedalam periuk - ketam, cili padi, asam keping, serai, kunyit, bawang besar dan sedikit garam. Masukkan air, cukup untuk pastikan ketam tenggelam. Nyalakan api, biarkan mendidih, kacau sekali sekala hingga semua ketam bertukar warna menjadi merah. Masukkan sebuk santan, kacau hinga larut. Kacau berterusan selama 5 - 10 minit. Tambah garam dan gula secukup rasa. Sedia utk di hidang.

No comments:

Post a Comment