Pages

April 17, 2012

SAMBAL TUMIS PERIA UDANG

 Maybe ramai yang xsuka makan peria sebab pahit,termasuk la hubby aku..tapi aku suka jer,sangat sedap kalau dibuat sambal tumis campur udang..resepi mak aku.Bagi aku peria xde la pahit pun..pastu banyak khasiatnya untuk kesihatan yer!!


 
Peria katak 

Aku lebih suka peria katak..sebab lebih rapuh dari peria biasa..kaler hijau pekat n kecik2 je buahnya..sangat cute!!

INFO:
"Peria katak sebenarnya amat kaya dengan vitamin dan zat galian.   Adakah anda tahu bahawa untuk setiap 100 gram peria katak , ia mengandungi 8 gram protein (untuk membina tisu badan), 2.9 gram karbohidrat (untuk tenaga), 0.9 gram fiber (untuk penghadaman), 56 gram kalsium (untuk gigi dan tulang) serta vitamin C dan B. Disamping itu juga ia mengandungi 140 gram beta karotena (untuk pengelihatan), 6.1 mg zat besi, 10 mg fosforus dan 116mg kalium.  Ketiga-tiga garam galian yang terkandung di dalam peria katak ini amat berguna untuk metabolisme dan mengekalkan fungsi badan".

Ok..sekarang aku nak citer pasal resepi pulak..

Bahan2:
Peria
udang basah
Cili besar
Bawang merah
Bawang putih
(Bawang merah/putih n cili di blender)

Cara2:
-Tumis baha2 yang diblender
-Bila dah naik bau masukkan garam n gula
-Masukkan udang
-Maukkan peria

Senang je kan..xsampai 10minit dah siappp!!

No comments:

Post a Comment