Pages

November 15, 2012

Nasi Dagang..


Aku ni nak kata peminat nasi dagang pun xla jugak..sesekali tu teringin jugak..kalau pergi pasar malam tu keja dok beli nasi kerabu ja memanjang..hubby dah tau sangat dah hehe..

Boleh dikatakan jarang jugak la makan kat luar..kalau hari cuti aku dah set siap2 menu dari pagi sampai ke malam haha..cakap apa nak makan?? hubby aku keja dok order macam restoran pulak.pergi umah mak mertua dia cakap ''dok bagi makan apa laki hang ni..ampa 2 orang sama2 dok gemok'' hahaha..sentap :P

Sapa yang mau gemok amik la resepi niii...

Bahan-bahan
 beras nasi dagang
 halba
 santan pekat
garam secukup rasa

Bahan utk DiMayang
 bawang merah
 halia

Cara-cara membuatnya
1.Beras dibasuh. 
2. Toskan dan masukkan dalam kukusan yg berlubang
3. Gaulkan beras dengan santan cair. Kukuskan sehingga naik wap. lebih kurang setengah jam la
4. Keluarkan beras dan masukkan dalam mangkuk besar supaya senang hendak mengaulnya
5. Gaulkan beras bersama santan pekat, hirisan halia, bawang merah dan halba.
6. Masukkan semula beras dalam kukusan berlubang. Kukuskan sehingga naik wap dan masak
7. Hidangkan bersama gulai nasi dagang

NOTA:
Jika tiada pulut boleh gunakan beras wangi AAA.
Rendamkan 3-4 jam dan toskan.

Gulai Ikan Tongkol

Bahan

1.5 kg ikan tongkol ]
50 gm asam keping ] potong...bersih dan rebuskan
garam secukupnya ]
60 gm rempah kari ikan
10 gm serbuk ketumbar
5 gm serbuk jintan
80 gm cili mesin
4 ulas bawang kecil [tumbuk halus]
3 cm lengkuas [tumbuk kasar]
500 santan pekat
30 gm gula merah
30 gm kerisik
50 ml air asam jawa
minyak unt
uk tumis


Cara memasak:
1. Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dgn sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
2. Masukkan rebusan ikan dan santan. Biarkan mendidih.



rebus dulu ikan dengan asam keping n garam












No comments:

Post a Comment