Pages

November 12, 2012

Tiramisu..


Ni la rupa tiramisu yang aku buat beberapa hari lepas..bagi yang suka makan cheese cam aku ni memang sukaaa la..sedap je la bagi aku.Kalau sapa2 yang xsuka cheese xlalu la kot!! tiramisu ni kena makan cam aiskrim..makan time sejuk lagi sedap..

Resepi tiramisu yang aku buat ni memang simple sangat..tapi kos nya boleh tahan ye..sebab nak guna cream cheese n whipping cream lagi..untuk makan sendiri boleh  laa..

Resepi ni pakai kek span ja..tu yang senang tu.Kalau pakai biskut kat mana aku nak cari ntah la,tak penah tengok pun kat mana2 supermarket.Kek span tu aku beli kat tesco,balik umah aku letak la kat dapur..tengok2 dua beranak tu dah belasah kek aku separuh..aduhh,abis jem!! dapat 4 bekas jaa..

Bahan2:

1. Mixer
2. Kek Sponge
3. Whipping cream  250ml..
4. Cream cheese
5. Serbuk koko
6. Serbuk nescafe dan esen vanilla
7. Air utk bancuh nescafe.. bancuh tanpa gula ye..
8. Setengah cwn gula kastor



Cara2 nak buat :

1. Mula2, masukkan cream cheese dlm bekas mixer tu.. apa2 bekas yg bersesuaian pun boleh..
2. Campurkan 250 ml whipping cream
3. Masukkan satu sudu teh esen vanila..
4. Masukkan setengah cwn gula castor..
5. Dan korang putar semua bhn tersebut sampai sebati.. 

6. Bancuh air td dgn sesudu kecik nescafe.. bancuh tanpa gula.. ni gunanya utk melembabkan kek td...
7. Pastu aku tepekkan kek td dpn belakang cepat2..

Jgn rendam tau.. lembabkan ala kadar cukup.. pastu masuk dlm bekas khas.. kek td aku bentukkan mcm ni sbb aku nak buat tiramisu dlm cawan..

9. Pastu sauk cheese yg di putar td ke dalam cwn.. sukati korang le nak tebal byk mana.. aku suka byk2.. sbb sedap..
10. Dgn menggunakan penapis, korang taburkan serbuk koko di atasnya.. penapis bertujuan utk elak serbuk koko berketul2
11. Pastu akan jd camni le.. lapiskan pulak atasnya dgn kek yg di lembabkan dgn nescafe.. ulang sama proses yg td..
13. Last sekali sejukkan dlm peti ais



No comments:

Post a Comment